Saturday, November 27, 2010

Charts or words?

I höstnumret av Designer Knitting finns det en artikel om skrivna instruktioner VS diagram. En mening i texten lyder så här:
"Just about everyone agrees that for small projects and items using very basic stitch patterns, charts are not nescessary; a verbal description is just as easy and often more concise than a chart."

I beg to differ! Jag vill ha diagram om det så bara gäller som här under, en 10*4 mönsterrapport. Finns det inget gör jag det själv. I det här fallet med krita och lite hittepå symboler....

Ett av mina första projekt, när jag omstartade mitt stickande för ungefär 5 år sedan, var en barnkofta ur en av Debbie Bliss tröjböcker. Flätor (många...) och mönster i mosstickning. Inget diagram. Att den koftan överhuvudtaget blev klar beror endast på att garnet var dyrt och jag var föräldraledig med lite extra tid. Kommer aldrig ge mig på något liknande igen. Nä, jag vill ha visuell beskrivning, som det oftast bara räcker att kasta ett öga på, inte sitta och läsa igenom rad efter rad och ändå inte vara helt säker på var jag är.
Och författaren till artikeln kommer (naturligtvis) fram till slutsatsen att det är diagram som vinner i längden för de flesta stickare. Vad tycker ni är bäst?

6 comments:

Marias garnhändelser said...

Diagram vinner med hästlängder, men till vissa mönster är det så svårt att göra bra diagram...tyvärr (fast dit hör inte de enkla & små).

Rosalía said...

Charts are easier than words for me. I think charts allow a fast wiew.

Janette Millbom said...

en combo är väl alltid bra!

ma said...

Det har du naturligtvis rätt i, Janette!

Ullgarnet said...

Smart att rita egna diagram, ska börja med det!
Riktigt enkla mönster behövs det förstås inga diagram för, då menar jag sådant som "resårstickning, två räta och två aviga". Men annars håller jag med övriga att det alltid bör finnas diagram.

Anonymous said...

Efter att kommit igång med stickningen i början av detta år, efter 20års uppehåll har jag noterat att mönstren hållre mycket högre kvalite. Diagrammen är en del av denna revolution. Nu har jag blivit kräsen och vill ha diagram för minsta lilla mönster. Kombination är nog bäst för vi tar alla till oss instruktioner på lite olika sätt.